Witam wszystkich. Od miesiąca jestem posiadaczem BRAVO II 1,4 90km + GAZ, 2007 przebieg 188 tyś. Zaświeca się kontrolka check engine, która później potrafi sama zgasnąć. Nadmieniam że jak się świeci, czy nie, to auto pracuje normalnie. Odpala bez problemu, zbiera się dość dobrze jak na 90km, nie szarpie, spalanie gazu około 7,5 l/100km sprawdzałem tankując do pełna i po przejechaniu 200 km znowu do pełna, benzyna też spoko ale dokładnie nie sprawdzałem. Po jej skasowaniu auto pokonuje około 50km - 100km lub więcej i zaświeci się następnie po przejechaniu podobnego dystansu i przełączeniu na benzynę potrafi sama zgasnąć. Nadmienie że jadąc na samej benzynie check engine też potrafi się zaświecić i sam zgasnąć. Podłączałem do komputera TEXA i wyszło błąd P1172 Mieszanka 12 moc (multiplikatywna) czyli problem z mieszanką. Pada podejrzenie na sondę lambda a może czujnik MAP jest zabrudzony lub coś nie styka. Proszę o poradę, bo co mechanik to inna diagnoza. A może koledzy macie namiar na kogoś z Podkarpacia co ogarnia taki temat. Jest jeszcze podejrzenie do gazu ale szukam dobrego fachowca. Znam się coś na mechanice ale z elektroniki to trochę gorzej.